Conceptul de izometrie face parte din vocabularul medical de zeci de ani. Cea mai comuna aplicatie a acestui concept, cel putin pana acum, se refera la practicarea exercitiului fizic. Acest termen vine de la cuvantul grecesc de baza “iso”, adica egal, iar izometria este acea forma de exercitii fizice in care se aplica greutati egale pentru dezvoltarea masei musculare.
Destul de recent, cercetatorii au descoperit alte posibile aplicatii inovative ale conceptului izometric intr-un alt domeniu: nutritia. Oamenii de stiinta au inteles faptul ca o abordare izomentrica a alimentatiei printr-o dieta izometrica poate duce la imbunatatirea starii de sanatate.
Dieta izometrica, ce ofera conceptele fundamentale pentru dieta Zone, a inceput sa castige respect in comunitatea specialistilor in nutritie deorece ofera niste principii echilibrate intr-o lume in care majoritatea dietelor sunt confuze si prost fundamentate. Aceasta dieta a fost creata de catre Dan Duchaine la mijlocul anilor ’90, si a fost evaluata de cercetatori precum Dr. Barry Sears (creatorul dietei Zone) – dieta izometrica se bazeaza pe aport echilibrat de proteine, carbohidrati cu indice glicemic redus si acizi grasi esentiali.
Cantitatile egale de nutrienti sunt preferate deoarece s-a ajuns la concluzia ca organismul uman nu are nevoie de tot felul de micronutrienti in orice situatie. In timp ce carbohidratii, proteinele si grasimile reprezinta temelia vietii umane, nu toate sursele acestor substante sunt bune in orice situatie.
Dieta izometrica are o abordare holistica asupra alimentatiei si incorporeaza atat macronutrientii cat si micronutrientii ca surse de energie. Acest aspect e mai mult decat consumul de cantitati echilibrate de proteine, carbohidrati si grasimi. O balanta optima este realizata la un nivel mai profund si duce la o functionare optima a organismului, normalizeza nivelul glucozei in sange, controleaza metabolismul si produce o senzatie de satietate.
Un echilibru optim, in special cu referire la o senzatie sanatoasa de satietate, e in total contrats cu unele diete fade care cauta sa suprime foamea intr-un mod artificial. Aceasta surpimare potential periculoasa duce deseori la slabirea sistemului imunitar, la scaderea densitatii osoase si la alte consecinte cauzate de malunutritie.
Dieta izometrica e bazata pe 5 principii integrate: echilibru, proteine, grasimi nesaturate cu indice glicemic redus si constietizarea prioritatii anumitor alimente.
Principiul Nr 1: dieta izometrica recunoaste faptul ca organismul uman functioneaza la nivel optim atunci cand are parte de nutrieti echilibrati din proteine, carbohidrati si grasimi. Cantitate optima este 1:1:1, adica acelasi numar de calorii din proteine, carbohidrati si grasimi.
Principiul 2: diversitate proteica. Corpul uman raspunde in mod diferit la diferite surse de proteine. De exemplu, o masa consumata dupa o sesiune de exercitii fizice alcatuita din proteine din ovaz e mai benefica pentru sanatate decat consumul caseinei din proteina de soia. Dieta izometrica promoveaza amestecul de proteine diverse pentru a se ajunge la un echilibru amino acid si pentru a se ajunge la o rata de asimilare buna pentru sanatate.
Principiul 3: grasimile nesaturate si Lantul Mediu de Trigliceride (MCT=Medium Chain Tryglicerides). Dieta izometrica se bazeaza pe faptul ca organismul proceseaza grasimile saturate in mod diferit fata de grasimile mono si poli saturate. Mai departe, dieta exploateaza faptul ca anumite grasimi, numite MTC (lanturi scurte de 8-10 acizi grasi) care se absorb mai repede si se digereaza foarte usor. Rezultatul final este o digestie eficienta si un metabolism mai bun cu mai putin efort.
Principiul 4: carbohidrati cu indice glicemic redus. Cei care mananca sanatos prefera dieta izometrica deoarece promoceaza carbohidratii care nu ridica nivelul glicemiei. Deci se poate utiliza conceptul de indice glicemic ca o metoda inteligenta de a masura raspunsul insulinic fata de un anumit aliment si a monitoriza aportul de carbohidrati buni.
Principiul 5: constiinta prioritatii anumitor alimente. Dieta izometrica tine cont de faptul ca anumiti micronutrienti pot fi sintetizati doar de organism si nu pot fi furnizati prin suplimente alimentare. Asa ca dieta izometrica nu propune un regim in care anumite substante sa fie inlocuite de de suplimente. Totusi, o dieta controlata la care se adauga suplimente fundamentate stiintific este benefica. In acest caz, dieta izometrica este de acord cu valoarea suplimentelor care sunt create pe baza celor 4 principii anterioare.
Un asemenea supliment a fost creat pe baza acestor principii, si primeste critici pozitive in lumea nutritionistilor; acest produs se numeste “Isometric” si este creat de catre Protia Inc din Pennsylvania. Dupa cum reiese si din nume, suplimentul are o compozitie echilibrata si sustine principiile dietei izometrice; acest supliment este de generatia a 3-a si ofera un spectru complet de macro si micro nutrienti.
De o mare importanta pentru cei care au o alimentatie sanatoasa se refera la un aport echilibrat de micronutrienti. Se pot lua si mese sub forma de lichide in catitati de aproximativ 85 de grame – aceste mese dau 25 de grame de carbohidrati cu indice glicemic redus, 25 de grame de proteine si 10 grame de acizi grasi esentiali nesaturati. O valoare adaugata pentru cei care tin dieta izometrica se refera la faptul ca fiecare portie are in jur de 300 de kilocalorii.
Drumul perfect catre o dieta echilibrata evolueaza, se schimba. Pe masura ce stiinta ofera mai multe informatii rezultatele dietei izometrice vor fi mai bune. Totusi, indiferent de viitoarele descoperiri, un principiu va ramane constant: corpul uman este contruit pe principiul echilibrului, iar o sanatate buna se atinge printr-o abordare holistica a micro si macro nutrientilor. Iar echilibrul se poate introduce in alimentatie prin dieta izometrica.