Multi dintre noi avem prejudecata legata de faptul ca alimentele bogate in amidon ar ingrasa, dar acest lucru nu este adevarat. Alimentele care ingrasa intr-adevar sunt cele bogate in grasime si ulei; condimentele si uleiurile folosite la gatit sunt responsabile de majoritatea problemelor de greutate.
Alimentele cu amidon sunt esentiale intr-o alimentatie echilibrata; aceste alimente include: cerealele, painea, orezul, cartofii si pastele – cele mai sanatoase sunt produsele din cereale integrale care sunt o sursa importanta de fibre, fier, calciu si vitamina B.
Amidonul ne ofera energia necesara pentru desfasurarea activitatii de zi cu zi; e necesar sa includem macar un produs cu amidon in alimentatia noastra zilnica.
Poti sa incepi cu un mic dejun cu paine din cereale integrale, care iti va oferi portia necesara de fibre si energie; aceste alimente cu amidon sunt de asemenea digerate lent, iar beneficiul se refera la faptul ca te simti satul pentru o perioada mai lunga.
La pranz poti sa consumi paine din cereale integrale, de exemplu daca mananci un sandvis, iar seara poti sa mananci orez, paste sau cartofi.
Pentru o dieta echilibrata si sanatoasa trebuie sa consumi legume si fructe, si din moment ce niciodata nu poti sa mananci suficiente aliemente din aceasta grupa alimentara, ar fi bine sa mananci zilnic cel putin 5 tipuri diferite de legume si fructe.
Poti alege intre variantele proaspat, inghetat, deshidratat sau conservat, sau poti include si sucurile natural in alimentatia ta.
AfirmaÅ£ia că amidonul nu îngraşă este absolut falsă — în primul rând că este făcută cu grad de adevăr absolut, în realitate depinde de populaÅ£ia pe care s-a făcut testul. Este adevărat că în Africa există populaÅ£ii ce mănâncă cantităţi mari de amidon, dar noi nu suntem în Africa.
Ce este adevărat este că alimentele care îngraşă sunt acele alimente ce stimulează secreţia de insulină peste nivelele normale. La popoarele occidentale, aceste alimente sunt bogate în carbohidraţi rafinaţi, amidon şi zahăr.
Desigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci amidon, dar este bine să preferi alimentele neprocesate şi să ai limită. Cartofii şi pâinea albă sunt de ocazii speciale ;)
Iar odată ce nivelul de insulină creşte peste normal, se realizează un dezechilibru hormonal ce duce la îngrăşare. Deasemenea un nivel crescut de insulină este asociat şi cu o scădere a energiei şi cu senzaţie de foame prematură (contrar afirmaţiilor articolului).
Iar consumul mare de carbohidraÅ£i (în special cei rafinaÅ£i, că altfel ar exista echilibru prin excludere) este că dau predispoziÅ£ie la cancer ÅžI boli de inimă – iarăşi, lucru demonstrat destul de recent.
Problema principală cu toţi nutriţioniştii, inclusiv cu acest website ce promovează „un corp sănătos, o minte sănătoasă†(ironic) este că toate teoriile ce zboară prin cărţi de renume nu sunt bazate pe ştiinţă, iar aceste diete miraculoase (fie că este vorba de consum scăzut de calori, de carbohidraţi sau de grăsimi, adică Atkins) sunt motivul numărul 1 pentru problemele de sănătate cu care ne confruntăm. În comparaţie cu restul medicinii, nutriţia este o pseudo-ştiinţă bazată pe mituri.
Alex, nu mai dezinforma pentru ca faci rau si altora care s-ar putea sa te creada, sau ii faci si mai confuzi. ARTICOLUL ESTE FOARTE BUN. Amidonul este glucoza, iar glucoza nu ingrasa. Fructoza ingrasa. Sucroza (zaharul) este compus din fructoza si glucoza, de aceea este rau, datorita fructozei, dar amidonul nu contine fructoza. Fructoza este o otrava si are un efect similar asupra ficatului cu cel al alcoolului, dar este procesata de ficat si deloc de creier, pe cand alcoolul este procesat si de creier si de aceea este mai evident ca este rau pentru ca are efecte vizibile si simtibile. In schimb, fructoza, nu este deloc procesata de creier, iar creierul habar n-are ca tu ai macat cand mananci fructoza si cere si mai multa mancare, inclusiv fructoza, avand in vedere ca se gaseste aproape in tot (au ajuns sa puna pana si in castravetii murati). In schimb, ca orice otrava, si fructoza are un antidot, antidotul este reprezentat de fibre, deci, de aceea fructele sunt bune, chiar si daca contin fructoza, pentru ca contin si multe fibre, la fel si legumele, care si ele contin, in cantitati putin mai mici, fructoza, pentru ca tot fructele unor plante sunt, nu? Cand amidonul este procesat de catre ficat, faptul ca se secreta insulina, produce o cantitate foarte mica de grasime depozitabila, pe care o arzi oricum. Si asta o zic oamenii de stiinta care au facut cercetare cu adevarat, nu doar au memorat ce le-au zis altii si atat. In schimb, fructoza in sine, nu duce la nici o crstere a insulinei, insa in combinatie cu alte substante pe care le ingeram vrem nu vrem si a unor substante produse de corp, se ajunge la depuneri mari de grasime. Daca manaci glucoza, adica, practic, amidon, atunci creierul stie ca ai mancat si nu mai transmite semnale de foame pt ca se formeaza leptina si aceasta te face sa nu mai vrei sa mananci, sa te simti full si sa nu mai vrei sa bagi in tine chiar daca ai mancat ceva cu destule calorii, ca in cazul fructozei.