Pe masura ce oamenii devin din ce in ce mai preocupati de sanatatea lor, ei au inceput sa consume alimente sarace in calorii, cu un adaos redus de zahar si fara grasimi. Sucul dietetic a inceput sa fie foarte popular in ultimii 10 ani, iar vanzarile au explodat – s-a inceput si targetarea unui segment de persoane foarte tinere, din moment ce in scoli au aparut automate pline cu tot felul de sucuri. In special fetele tinere sunt “indoctrinate” de mame sa consume sucuri light pentru a-si mentine silueta.
In mod clar, nimeni (in afara de producatorii de sucuri si de cercetatorii care sunt platiti sa faca “studii”) nu poate sa te convinga de faptul ca sucul e bun pentru sanatate – dar se pare ca s-a ajuns la un consens, si anume ca un suc ocazional nu poate sa faca prea mult rau.
Totusi, atunci cand bem sucuri light, apar o multime de intrebari privitoare la cat de sanatos e un asemenea produs – si exista multe zvonuri si erori cu privire la aces subiect.
Avand acces la baza de date a Bibliotecii Universitare, m-am decis sa incep o cercetare serioasa cu privire la cateva dintre povestile despre suc care circula pe internet, pentru a intelege ce anume este adevarat si ce este inventie.
Vom trece in revista cateva dintre ingrediente, cum ar fi de exemplu aspartamul, benzoatul de sodium si cafeina. Guvernul SUA eticheteaza aceste substante sub numele G.R.A.S. (Generally Recognized as Safe – general recunoscute ca fiind sigure). Nu stiu cum, dar aceasta fraza nu prea imi inspira incredere – suna exact ca un termen din marketing pentru ceva care “probabil nu te va omora”. Cred ca dupa ce vei citi acest articol te vei gandi de doua ori inainte sa pui mana pe cana cu suc.
Aspartam – fara calorii, dar cu un pret
Aspartamul este unul dintre cele mai cunoscute indulcitoare “cu zero calorii”, prezenta in peste 6000 de produse, de la mancare, bautura pana la produse farmaceutice. A fost aprobat pentru uz limitat de catre FDA (Food and Drugs Administration) in 1981, pentru folosirea in bauturi in 1983 si in 1996 pentru uz general. A crescut foarte mult in popularitate in ultimii ani, in special pentru cei care incearca sa elimine zaharul si alti carbohidratii din alimentatie.
In SUA doza zilnica de aspartam este situata la aproximativ 50 de miligrame pe kilogram de greutate corporala. Adica o femeie care are 60 de kilogram ear trebui sa consume aproximativ 2727 miligrame de aspartame pe zi fara sa aiba de suferit. O cana de suc de 340 mililitri are cel putin 180 miligrame de aspartam, asa ca ai putea consuma aproximativ 15 cani de suc pe zi.
In ultimii ani s-au facut studii pe soarecii de laborator si s-a observant o corelatie intre un aport mare de aspartam si aparitia unor tumori, a leucemiei sau a tumorilor mamare. Acest studio a demonstrate o concentratie de 2000 ppm (parti pe million) de aspartam, ce a dus la cresterea riscului de cancer cu 18.7% la 31.4%. Ca echivalenta, inseaman ca un adult de 60 de kilograme sa consume aproximativ 12 cani de suc pe zi.
O actualizare a studiului are abordate si aspect cu privire la expunerea fatului in perioada prenatala la aspartam, expunere care este foarte daunatoare si femeilor insarcinate. Concluzia la care s-a ajuns afirma ca aspartamul are un potential cancerigen foarte ridicat la o doza zilnica de 20 de miligrame pe kilogram greutate corporala. Acum sa vedem ce efecte se produc asupra femeii de 60 de kilograme care bead oar 6 cani de suc pe zi.
Studiile nu au gasit inca o legatura clara intre cancerul uman si aspartame; totusi studiile efectuate nu s-au referit si la expunerea prenatala si fetala – aceasta situatie este foarte periculoasa, in special deoarece multe din sucurile light care contin aspartam se adreseaza femeilor la aflata la varsta reproductive si se adreseaza tinerilor.
Alt zvon care circula despre aspartam se refera la faptul ca acesta produce metanol in momentul procesului metabolic. Situatia devine infricosatoare in momentul in care realizam ca printre elementele constituent ale metanolului se numara compusi de metan si formaldehida.
Un studiu a fost publicat in 2002 analizeaza defalcarea aspartamului in formaldehida la soareci – acest studiu sugereaza ca abuzul de aspartam care duce la formarea unei cantitati mari de formaldehida e inofensiva pentru oameni. Cred ca cel mai important cuvant din fraza anterioara este “sugereaza”.
O alta intrebare legata de folosirea aspartamului este “acest produs ma poate ajuta sa slabesc”? Multe studii au demonstrate ca exista legaturi intre consumul de indulcitori si cresterea in greutate. Dar cum? Cercetatorii cred ca exista mai multe motive care determina aceasta situatie.
Prima teorie porneste de la ideea ca organismul devine confuz pentru ca asociaza aportul caloric cu anumite arome. Adica organismul iti comunica sa te opresti din mancat in momentul cand ai consumat suficienta mancare dintr-o anumita grupa alimentara; dar folosirea indulcitorilor artificiali ne determina sa mancam mai multe dulciuri si ca atare mai multe calorii.
O alta viziune pe care o au oamenii asupra aspartamului se refera la faptul ca ar cauza o pofta de mancare exacerbate, in special legata de carbohidrati. Studiile au demonstrat ca acei soareci care au fost hraniti cu lichide indulcite artificial au mancat mai multe calorii decat cobaii care au avut o alimentatie fara indulcitori de acest gen.
Pentru moment concluzia ar fi umatoarea: e posibil ca aspartamul sa fie sigur in cantitati mici, dar e clar ca sunt necesare studii mai aprofundate in acest sens. Dar in mod clar copiii si femeile care isi doresc sa faca un copil sau sunt insarcinate trebuie sa renunte la orice produs care contine aspartam. Daca tii cu adevarat la propria-ti sanatate, sucul ar trebui sa fie consumat doar la ocazii – in acest fel caloriile aferente zaharului nu te vor afecta prea tare.
Benzoatul de sodium -> benzene?
Cand benzoatul de potasiu sau benzoatul de sodium se amesteca impreuna cu acidul ascorbic (vitamina C), in anumite conditii pot duce la crearea benzenului, o cunoscuta substanta cancerigena. Cand Food and Drugs Administration a facut un studiu pe 100 de bauturi au gasit cinci produse ce contineau 5 parti pe milliard mai mult benzen decat limitele normale: Safeway Select Diet Orange, AquaCal Strawberry Flavored Water Beverage, Giant Light Cranberry Juice Cocktail, Crystal Light Sunrise Classic Orange and Crush Pineapple.
FDA sustine ca nu exista nici un fel de risc asupra sanatatii, totusi firmele producatoare si-au modificat formulele sau cel putin au de gand sa faca acest lucru in cel mai scurt timp. Prezenta celor doua substante nu garanteaza faptul ca este si benzen intr-un anumit produs, dar se crede ca anumiti factori de mediu ca de exemplu caldura generate de razele de soare pot crea acea reactie nociva.
Sucul si sindromul metabolic
Sucul este in general legat de riscul aparitiei sindromului metabolic ce poate duce la boli cronice de inima si la diabet de tipul II. Un studiu recent a demonstrat faptul ca o cana de suc dietetic (sau normal) poate creste cu peste 50% riscul aparitiei sindromului metabolic la persoanele de varta adulta.
Sindromul metabolic poate duce de asemenea la hipertensiune, pietre la rinichi, valori ridicate de trigliceride, boli de ficat, chisturi ovariene si depozitarea grasimii in zona abdominala in mod special.
Cafeina: energie toxica?
Recent am facut o lucrare de cercetare pentru scoala cu privire la efectul cafeinei asupra organismului. Am fost impresionat de puterea acestui drog ce actioneaza asupra receptorilor de dopamina in mod asemenator cocaine si heroinei. Dopamine si serotinana sunt chimicalele “fericirii” din creier.
Multe persoane nu inteleg faptul ca sucurile dietetice tind sa aiba mai multa cafeina decat sucurile normale, iar doza zilnica acceptata este in jur de 300 de miligrame pentru un adult cu o greutate normala. Adica e vorba de 6 cani de 340 de mililitri (sau 3 sticle de 750 mililitri). Depasirea acestui nivel poate duce la un exces de cafeina, iar simptomele ar fi durerile de cap, iritabilitatea, nelinistea, presiunea sanguine mare si oboseala atunci cand trece efectul cafeinei.
Cafeina este cel mai folosit drog si multi oameni sunt dependenti fara chiar sa realizeze acest lucru. Ne-am obisnuit sa ne energizam cu anumite produse gen cafeina, in loc sa mancam in mod sanatos sau sa dormim bine. Desi suna tentant sa incepem ziua cu multa cafea, totusi cafeina in exces te va obosi in cele din urma si mai mult.
Verdictul?
Ei bine, trebuie sa recunosc faptul ca dup ace am scris acest articol, am descoperit multe dovezi care sa sustina problemele grave ce pot aparea in urma consumului de suc dietetic. Adica sunt aceste produse nocive? Inca nu exista dovezi clare cu privire la efectele acestor produse, dare eu banuiesc ca pe masura ce se vor face mai multe studii in acest sens, lucrurile se vor schimba.
Argumentele producatorilor de sucuri catre Food and Drugs Administration cu privire la siguranta produselor suna in felul urmator: “Puteti dovedi ca produsele noastre sunt daunatoare pentru om?”, ceea ce e echivalent cu ideea ca aceste firme nu au un comportament tocmai etic.
Deci care e verdictul final? Cred ca voi consuma in continuare apa si in mod ocazinal suc natural sau ceai. Exista mult prea multi factori necunoscuti si am impresia ca banii multi castigati de industria bauturilor racoritoare au ajuns si la mintile influente din Food and Drugs Administration.