Cum sa eviti dependenta de mancare

Care sunt diferitele tipuri de dependenta pe care le putem enumera? In principal alcoolul, fumatul, drogurile, ceaiul, cafeaua. Dar ai auzit de dependenta de mancare? Da, e adevarat, oamenii pot deveni dependenti si de mancare.

Atunci cand o persoana e dependenta de un anumit produs, il consuma atunci cand este plictisita, deprimata sau nervoasa. De asemenea e posibil ca acea persoana sa ascunda mancarea si sa se supere daca mananca cineva mancarea ascunsa. Dependenta de mancare e o problema serioasa si necesita tratament. Respectiva persoana mananca tot felul de alimente pe care e posibil ca apoi sa le vomite. Daca ai unul dintre simptome enumerate, atunci iata cateva ponturi care te pot ajuta sa scapi de dependenta:

* Te simti singura: in general persoanele care sunt singure, neiubite sau deprimate sunt dependente de mancare deorece ofera o usurare temporara si un sentiment de bucurie. Asa ca ar fi bines a vezi ce probleme nerezolvate te chinuie si incearca sa le solutionezi. Exercitiile fizice regulate te pot ajuta. Sportul creste nivelul hormonilor din corp, te face sa te simti bine si fericita.

* Nu tine cure de slabire fade: in general oamenii tin diete fade pentru a slabi rapid, ceea ce este echivalent cu o restrictionare a anumitor produse din alimentatie. Aceste persoane incearca diverse diete fade sa vada care functioneaza. In acest fel se creeaza dezechilibre ale anumitor nutrienti in organism care duc la pofte si dependente de anumite mancaruri care ofera organismului acele substante care ii lipsesc.

* Citeste eticheta de pe alimente: e posibil sa consume anumite mancaruri care au fost imbogatite cu arome, emulsificatori, potentatori de aroma care duc fara sa iti dai seama la dependenta si e posibil sa fii dependent de o anumita mancare.

* Sa nu ai asteptari imposibile de la viata: e posibil sa te simti frustrata daca nu indeplinesti asteptarile pe care ti le-ai propus, si e posibil sa te refugiezi in mancare. Asa ca ar fi bine sa nu iti propui obiective nerealiste si asteptari imposibile, deoarece in acest fel eviti posibile viitoare probleme.

* Nu te simti vinovata ca mananci: e posibil sa te simti vinovata ca mananci, si acest gen de sentiment duce la un cerc vicios. Asa ca nu te simti vinovata, bucura-te de mancare si relaxeaza-te. Mentine o viata active si planifica sa arzi mai multe calorii decat consume. Asa ca ar fi bine sa renunti la sentimentul de vina!

* Accepta faptul ca esti dependenta: acceptarea e cel mai important pas spre vindecare. Din momentul in care ai acceptat dependent, afla care sunt alimentele de care esti dependent.

* Fereste-te de mancare: evita mancarea de care esti dependent si incearca sa mananci un alt aliment care este bogat in fibre atunci cand iti doresti sa mananci produsul de care esti dependenta. Cu cat e mai mare numarul de zile in care vei renunta la alimentul de care esti dependenta, cu atat mai bine!

* Descopera mancarea ca si combustibil: redefineste modul in care privesti mancarea. Intelege-i rostul. E doar un combustibil penru organism, nu e un medicament.

* Nu manca din motivele gresite: intotdeauna poftesti la inghetata, cartofi prajiti, ciocolata etc. De ce? Pentru ca organismul tau si-a facut din asta un obicei. Intreaba-te mereu de ce ai nevoie de aceste alimente atunci cand ti-e pofta de ceva, si daca pofta persista singurul sfat ar fi sa mananci cu moderatie.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.