O dieta echilibrata versus obezitate

In ziua de azi obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica. Studiile au demonstrat faptul ca in ultimii 25 de ani rata obezitatii s-a marit de aproximativ 4 ori in Marea Britanie.

Obezitatea e factorul determinant in numeroase afectiuni. Factorii care predispun la obezitate sunt de natura genetica, de mediu sau de natura socio-economica. Obezitatea infantila este una dintre cele mai mari probleme. Copiii obezi intampina mari greutati daca devin adulti cu problem de greutate. Deci cum putem solution aceasta problema? Singura metoda de prevenire, tratare si vindecare a acestei probleme se bazeaza pe o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Ce este o alimentative echilibrata?

Din perspectiva piramidei alimentare, exista 6 grupe de alimente: cereale, legume, fructe, lapte si produse lactate, peste si carne de pui, grasimi si dulciuri. O dieta echilibrata se refera la combinarea tuturor acestor grupe alimentare in mod sanatos.

Carbohidratii reprezinta cea mai mare parte din alimentatia necesara. Din alimentele consummate pe parcursul unei zile, 60-70% ar trebui sa fie carbohidrati care provin in principal din cereale. Multe persoane vad carbohidratii ca alimente nocive. Nu, este foarte important sa ne concentram pe carbohidratii complecsi care sunt bogati in fibre si alti nutrienti. Produsele rafinate, carbohidratii simpli sunt cei responsabili de acumularea kilogramelor in plus. Una dintre cauzele obezitatii se datoreaza consumului de carbohidrati simpli si rafinati. Asa ca ar fi bines a te concentrezi pe o alimentatie bogata in fibre pentru a preveni acumularea grasimii in organism.De fapt carbohidratii iti dau energia necesara pentru a rezista pe parcursul unei zile. De asemenea te mentine satul pentru o perioada mai mare de timp. Asa ca atunci cand mananci carbohidrati, alege produse din grau integral, orez brun, ovaz, musli, preparate din tarate. Diminueaza aprotul de dulciuri si zaharuri simple.

Proteinele – proteinele sunt elementul de baza pentru o dieta echilibrata. Proteinele sunt necesare organismului in perioada de crestere, in dezvoltarea masei musculare si inlocuirea tesuturilor; dar proteinele in exces sunt de asemenea daunatoare pentru ca pot afecta rinichii. Aproximativ 25-35 din alimentatia zilnica trebuie sa fie alcatuita din proteine. Surse bogate de proteine sunt pestele si carnea de pui, fasolea si legumele. Si in cazul in care mananci prea putine proteine poti sa te ingrasi, deoarece e posibil sa consume prea multi carbohidrati si grasimi. Proteine de calitate in cantitati moderate sunt esentiale si pot preveni obezitatea.

Grasimea – ar trebui sa iti propui cantitati mai mici de grasime in alimentatie daca vrei sa slabesti. Nu, nu repeta greseala pe care o fac foarte multi oameni. Grasimea e necesara organismului pentru procese importante. Grasimea e necesara pentru a imbraca diferite organe cu tesut si pentru o functionare corecta a creierului. Tipul si cantitatea de grasime pe care o consume e importanta. O dieta echilibrata cuprinde grasimi nesaturate si restrictioneaza grasimile de tip trans. 20-30% din aportul zilnic de calorii ar trebui sa fie alcatuit din grasimi. Dar daca iti doresti sa lupti cu obezitatea o aport de 20% iti va face bine atat timp cant consume ulei si diferite tipuri de alune.

Vitamine si minerale – de cate ori esti racit sau suferi de gripa? In acest fel iti poti da seama daca alimentatia ta cuprinde toate vitaminele si mineralele necesare. Alimentele din grupa legumelor si fructelor sunt sarace in calorii, dar sunt foate bogate in vitamine si minerale necesare organismului; sunt de asemenea bogate si in fibre. Fructele si legumele sunt esenta unei alimentatii sanatoase. Mananca fructe si legume in cantitati mari pentru ca vei avea intotdeauna de castigat. Ar trebui sa te axezi pe fructe rosii si portocalii, legume verzi si verdeturi. Mananca multe alimente de acest gen si organismul tau iti va multumi.

Calciul e necesar organismului pentru a preintampina imbatranirea preamatura. E ca un fel de asigurare pentru care platesti acum si vei primi beneficiile in momentul in care vei implini in jur de 40 de ani. Calciul e necesar pentru oase rezistente si dinti puternici. O dieta echilibrata ar trebui sa aiba 1200-1500 mg de calciu pe zi. Laptele si produsele din lapte sunt surse bogate de calciu. Daca ai impresia ca laptele si produsele lactate iti pot inrautati obezitatea, trebuie sa afli ca gresesti. Alege lapte degresat si lactate degresate, in acest fel chiar vei slabi.

Apa este de asemenea un nutrient esential in cazul unei diete echilibrate. Mentinandu-te hidratat vei eliminate toxinele si vei avea o temperatura constanta. Activitatea fizica regulate este esentiala pentru o viata echilibrata si poate fi cheia succesului in eliminarea obezitatii.


loading...



One thought on “O dieta echilibrata versus obezitate

  1. lucia

    “Daca ai impresia ca laptele si produsele lactate iti pot inrautati obezitatea, trebuie sa afli ca gresesti. Alege lapte degresat si lactate degresate, in acest fel chiar vei slabi.”- asta nu ne-o spuneti noua, pacientilor obezi, ci zecilor de nutritionisti dupa ureche care blameaza lactatele ca nu ar favoriza slabirea, ci dimpotribva, pana a le declara cauzatoare de cancer.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.