Numaratul caloriilor: intoarcerea la bazele curelor de slabire

sunca_oua_fasoleGreutatea ta este variabila, iar caloriile au un rol important. Afla cum iti determina greutatea caloriile si care sunt metodele cele mai bune de a reduce numarul de calorii din alimentatie.

Dintre toate strategiile existente, totusi multe se reduc la numarul de calorii ingerate. Dietele fade iti promit ca daca vei numara carbohidratii sau daca vei manca o gramada de grapefruit e cheia pierderii in greutate; dar cand e vorba despre mentinerea greutatii, caloriile sunt cele care conteaza.

Caloriile: combustibilul organismului

Caloriile reprezinta energia din alimente. Corpul tau are o nevoie constanta de energie si foloseste caloriile din mancare pentru a se mentine in functiune. Energia din calorii iti alimenteaza fiecare miscare, asa cum benzina alimenteaza o masina.

Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt tipurile de nutrienti care contin calorii si ca urmare sunt principalele surse de energie pentru organismul tau. Cantitatea de energie din fiecare variaza: proteinele si carbohidratii au aproximativ 4 calorii/gram, iar grasimile 9 calorii/gram. Alcoolul este de asemenea o sursa de calorii, furnizand aproximativ 7 calorii/gram.

Fara a tine cont de provenienta, caloriile pe care le ingerezi sunt fie transformate in energie fizica sau sunt stocate in organism sub forma de grasime. Doar daca nu folosesti aceste calorii stocate – fie prin reducerea caloriilor ingerate pentru ca organismul sa apeleze la propriile rezerve pentru a crea energie, sau fie prin cresterea activitatii fizice pentru a arde mai multe calorii – aceste calorii vor fi stocate in organism sub forma de grasime.

Scaderea numarului de calorii

Greutatea poate varia, dar ecuatia este totusi simpla: daca ingerezi mai multe calorii decat arzi, castigi in greutate.

Deoarece 3500 de calorii sunt echivalente cu jumatate de kilogram de grasime, e nevoie sa arzi cu 3500 mai multe calorii decat ingerezi pentru a slabi jumatate de kilogram. Asadar, daca scazi 500 de calorii din dieta zilnica, vei pierde aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana.

Scaderea numarului de calorii nu trebuie sa fie dificila. De fapt poate fi simplu prin renuntarea la anumite alimente, prin inlocuirea unor mancaruri cu altele sau prin micsorarea portiilor. Numarul de calorii pe care le scazi e posibil sa se manifeste prin scaderea in greutate.

Renunta la alimentele bogate in calorii

Renuntarea la unul sau doua alimente bogate in calorii pe care le consumai e o buna modalitate de a reduce numarul de calorii. De exemplu, poti renunta la cafeaua cu lapte de dimineata sau la inghetata pe care o mananci dupa cina. Gandeste-te la ce manaci sau bei in fiecare zi si gandeste-te la ce elemente ai putea renunta.

Alege alimente care au putine calorii

Inlocuieste alimentele bogate in calorii cu unele care au cantitati mai mici de calorii. De exemplu, bea lapte degresat in loc de lapte integral si apa minerala in loc de sucuri. Alege sa consumi o potie in plus de lugume la cina in loc sa mananci carne. Intre mese alege sa consumi fructe proaspete in loc de chips-uri. Poti ajunge la concluzia ca acesti substituenti sunt premisa unui numar redus de calorii ingerate.

Redu portiile

Portiile pe care le consumi pot afecta numarul de calorii pe care le ingerezi. Daca dublezi cantitatea, automat dublezi si numarul de calorii. Pentru a reduce cantitatea de mancare pe care o mananci, si ca atare numarul de calorii consumate, incearca aceste ponturi:

* Consuma portii mai mici. La inceputul mesie, pune in farfurie mai putin decat crezi ca vei manca. Poti intotdeauna sa mai pui daca e cazul.

* Fi atent la ce mananci. Daca mananci direct din recipient nu vei realiza cat anume vei manca.Daca mancarea va fi pe farfurie sau in bol te fac sa fi constient de cantitatea mancata. Ia in considerare cantarirea alimentelor cu ajutorul unei cani sau a unui cantar pentru a sti exact cat mananci.

* Verifica etichetele alimentelor. Fi sigur ca verifici etichetele mancarurilor pentru a sti numarul de portii si numarul de colorii per portie. Poti afla spre exemplu ca o punga mica de chips-uri pe care le mananci in fiecare zi la pranz, pot dubla numarul de calorii ingerate.

* Nu te simti obligat sa mananci tot din farfurie. Opreste-te din mancat in momentul in care simti ca te-ai saturat. Cantitatea de mancare ramasa pe care incerci sa o mananci va adauga un numar de calorii nedorite.

Ecuatia sanatate-greutate

Managemenentul caloriilor ingereta este esential pentru controlul greutatii. Cu toate acestea, e doar o parte din procesul de pierdere in greutate. Pentru o dieta de succes si care va rezista in timp, un plan de mentinere al greutatii, este necesar sa cresti numarul de exercitii fizice si sa scazi numarul de calorii ingerate. Aceasta combinatie de exercitii fizice si alimentatie sanatoasa te va ajuta sa ajungi la greutatea potrivita.


loading...



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.